İYS SSS

İYS Sıkça Sorulan Sorular

  1. İYS İleti Yönetim Sistemi Nedir?

Tüm ticari iletilerin ve onayların ulusal veri tabanında tutulduğu sisteme verilen addır. Ayrıca bu platform üzerinden şikayet, red, onay işlemleri de yapılabilmektedir.

  1. İYS Zorunlu Mudur?

2020 yılında getirilen değişiklikle ticari elektronik ileti göndermek isteyen gerçek ve tüzel kişiler İYS sistemine kaydolmak zorundadır.

  1. Ticari Elektronik İleti Nedir?

E-Ticaret Kanunu kapsamında ticari elektronik ileti olarak kabul edilmesi için elektronik ortamda gerçekleştirilmesi ve ticari amaçlarla gönderilmesi yeterlidir. Reklam amacıyla gerçek ve tüzel kişilerin ticari faaliyetlerini elektronik yöntemlerle  yapmış oldukları her türlü iletişime denir.  İYS’ deki karşılığı hizmet sağlayıcısı olacaktır.

  1. İYS’ de Ticari Elektronik İleti Tanımı Nedir?

Hizmet Sağlayıcılar’ın, mal ve hizmetlerini pazarlamak, işletmesini tanıtmak ya da kutlama ve temenni gibi içeriklerle tanınırlığını artırmak amacıyla alıcıların elektronik iletişim adreslerine promosyon, kampanya, indirim, hediye içerikli gönderdiği iletiler ticari elektronik iletidir.

  1. Elektronik İleti Yöntemleri Nelerdir?
  • Telefon
  • Çağrı merkezleri
  • Faks
  • Otomatik arama makineleri
  • Akıllı ses kaydedici sistemler
  • Elektronik posta
  • SMS hizmeti
  1. İYS Amacı Nedir?

Bilindiği üzere günümüzde e-posta,sms ve arama kirliliği KVKK’nın yaptırımlarından sonra azalmış olsa bile tamamen bitmemiştir. İYS ile birlikte bunun önüne geçilmeye sağlanacaktır.

  1. İYS Nasıl Çalışır?

İYS’yi çift taraflı  mekanizma olarak düşünebilirsiniz. Bir tarafı hizmet sağlayıcısı ( şirket) diğer tarafı alıcı ( vatandaş)dır. Örneğin: X firması olduğunuzu varsayarsak promosyon, kampanya, pazarlama,hediye, indirim reklamı vb iletileri müşterilerimize istediğimiz şekilde iletebilirken iys ile bunun önüne geçilmektedir. Firma olarak ileti yönetim sistemine tüm ticari iletilerinizi,ne tarz iletim yapacağımızı ve ileti içeriklerini İYS yüklemek zorunlu olacaktır.

  1. Hizmet Sağlayıcısı Kimdir?

İYS üzerinden reklam, tanıtım, pazarlama yapan şirketlere verilen isimdir

  1. Hizmet Sağlayıcısı İYS İle Ne Yapabilecek?

Hizmet sağlayıcısı İYS’ den kontrol ederek hangi alıcının hangi mesajı almak istediğini görebilecek ve alıcının “red” olarak belirtilmiş olduğu iletileri gönderemeyecektir.

  1. Alıcı Kimdir?

Alıcı aynı zamanda kendisine ulaşılan vatandaş diyebiliriz. Hizmet Sağlayıcıları tarafından iletilen ticari elektronik iletilerin muhatabı olan kişilere alıcı denir.

  1. İYS Kayıt Olmak Zorunlu Mudur?

E-posta, SMS, sesli arama ve diğer ileti  yöntemlerinden en az birisi ile alıcı’ya ulaşıyorsanız İYS kayıt olmak zorundasınız.

  1. İYS Onay’ı Nedir?

Hizmet sağlayıcılarının tanınırlığı artırmak amacıyla gönderilen ticari elektronik iletilerde alıcıdan önceden onay alınması zorunludur.

  1. İYS’ Den Onay Almadan İleti Yollayabilir Miyim?

İleti yönetim sistemine kayıt edilmeyen iletiler geçersiz sayılacaktır. Yeni bir ileti çeşidi olursa hizmet sağlayıcısı tarafından 3 iş gününde İYS bildirilmesi zorunludur. Onay alınmadığı halde ileti yollanırsanız ispat yükümlülüğü hizmet sağlayıcısındadır.

  1. İYS Alıcılar İçin Faydası Nedir?

İYS ile vatandaşların ileti kirliliği gidecek vatandaşlar istedikleri iletilere izin verebilecektir. Vatandaşlar bu sayede güven duymadıkları iletileri almak zorunda kalmayacaktır.

  1. ALICI Aktif Onayı Pasife Alabilir Mi?

İYS altyapısı ile birlikte hem hizmet sağlayıcısı hem de alıcı ortak platformu kullanacak ve istenirse alıcılar izinden çıkış haklarını istedikleri zaman kullanabileceklerdir (yani daha önce onay verdikleri iletiyi red de düşürebilirler)

  1. İYS’ ye Uymayan Hizmet Sağlayıcısı Şikayet Edebilir Miyim ?

Red konumundaki alıcıya ileti yollayan hizmet sağlayıcıları İYS üzerinden şikâyet edilebilinir.

  1. İYS Başvuru Şartı Nedir?
  • Elektronik ileti yöntemlerinin birisi ile tanıtım, pazarlama işlemi yapıyorsanız İYS kayıt olmalısınız.
  • Başvuruyu yapabilmek için MERSİS kaydı zorunludur. MERSİS kaydı olmayanlar başvuru yapamazlar.
  • MERSİS kaydı olan ve MERSİS de yetkili görünen kişi ancak başvuru yapabilir.
  1. İYS Başvuru Esnasında Gereken Belgeler?

Başvuru formu doldurulduktan sonra gerekli olan evraklar (marka tescil belgesi, mersis numarası, imza yetkilisine ait bilgiler ) ‘ın İYS iletilmesi ile yapılacaktır. Başvuru dosyasının kontrolünden sonra eksiklik olmaması halinde bilgi ve belgeler doğrulanarak hesap kullanıma açılır.

  1. İYS İzin İçeriği Neleri İçermeli?

İzin içeriği; izin kaynağı, iletişim adresi, iletişim kanalı ve iletişim tarihi olmak üzere 4 maddeden oluşmaktadır. Ayrıca red içerikleri İYS eklemek gerekmemektedir

  1. KVKK Kapsamında Alıcılardan Alınan Onaylar Da İYS Eklenmeli Midir?

Onayların İYS eklenmesine gerek yoktur. Ayrıca kişisel bir beyan olması sebebiyle ileride İYS bildirilmesi gerekirse  aydınlatma yapmadan bildirilemeyeceğini hatırlamak isteriz.

  1. İYS’de Alıcı Yükümlülükleri Nelerdir?

Alıcılar  İYS web, e – devlet ve İYS mobil uygulama üzerinden vermiş oldukları onayları kontrol etmeli istemedikleri onayları red durumuna çekmelidir.Alıcının redde çekmediği iletilerde hizmet sağlayıcısının sorumluluğu ortadan kalkar.

  1. Alıcı’nın Mobil Hattı Pasif Olursa İYS Bildirmeli Mi?

Alıcı mobil hattını kapatırsa veya değiştirirse aracı hizmet sağlayıcısı tarafından hizmet sağlayıcısına bu durumun bildirilmektedir.

  1. İYS Kurum Kaydı Aşamaları Nedir?
  • İYS kayıt için öncelikle Hizmet sağlayıcısı olan kurumun MERSİS kaydı ve numarası olması gerekmektedir. MERSİS numarası olmadan kayıt yapılamaz.
  • https://iys.org.tr/hizmet-saglayici/basvuru/yeni-giris adresinden MERSİS de yetkili gözüken kişinin TC bilgileri ile kayıta başlanır
  • Yetkili kişinin MERSİS Numarası ve TC bilgileri ile kayıta devam edilir. MERSİS no güncel değilse https://mersis.gtb.gov.tr/ adresinden güncelleme yapılmalıdır.
  1. İYS Üzerinde Mesaj Gönderilecek Alıcıların Kaydı Nasıl Yapılır?

Alıcı kaydı için öncelikle izin alınmış olması gerekmektedir alınan izinleri www.iys.org.tr üzerinden .csv dosyası halinde toplu olarak veya tek, tek yapılabilinir. İYS API üzerinden ise teknik entegrasyon ile eklenebilir.

  1. Yeni İleti Çeşidi İYS Yüklenebilinir Mi?

Yeni bir ileti çeşidi olursa hizmet sağlayıcısı tarafın0dan 3 iş gününde İYS bildirilmesi zorunludur. İleti yönetim sistemine kayıt edilmeyen iletiler geçersiz sayılacaktır.

  1. Alıcılar İYS Kontrollerini Nasıl Yapabilir?

Vatandaşlar ( Alıcılar)  e-devlet yahut İYS sitesinden ve uygulaması üzerinden onaylarını kontrol edebilirler. Henüz vatandaşlar için sistem açılmamıştır

  1. Onaylarını Reddetmiş Alıcıların Kaydını İYS Sistemi Üzerinden Kaldırmak?

Onaylarını pasife düşüren alıcıların bilgileri İYS üzerinden hizmet sağlayıcısı tarafından görülebilinecektir. Pasif olduğu için ileti gönderilemeyecektir. Lakin alıcı kaydı sistem üzerinden tamamen silinmemektedir.

  1. İYS Üzerinden Onaylı Kişilere Mesaj nasıl iletilir?

Daha önce ileti gönderimine izin veren vatandaşlara izin verdikleri konular hakkında İYS sitesi veya mobil uygulamaları üzerinden yapılabilinmektedir