İYS

İYS = İleti Yönetim Sistemi

 
Ticaret bakanlığı 23/10/2014 tarihli ve 6563 sayılı Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanuna dayanılarak Ticari İletişim ve Ticari Elektronik İletiler Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliğinin Eylül 2020 ile birlikte yürürlüğe girmesi beklenmektedir. İYS  tüm ticari iletilerin ve onayların ulusal veri tabanında tutulduğu sisteme verilen addır.
 
İYS’ ye geçmeden önce ticari elektronik iletinin ne olduğuna bakalım
 

Ticari elektronik ileti: Reklam amacıyla Gerçek ve tüzel kişilerin ticari faaliyetlerini elektronik yöntemlerle  yapmış oldukları her türlü iletişime denir.  İYS’ deki karşılığı hizmet sağlayıcısı olacaktır.

 

Elektronik ileti yöntemleri;

 
Telefon
Çağrı merkezleri
Faks
Otomatik arama makineleri
Akıllı ses kaydedici sistemler
Elektronik posta
SMS hizmeti
 
 

İletim yönetim sistemi ( İYS ) nedir?

 
İYS: Hizmet sağlayıcılarının üzerlerine düşen tüm işlemleri  görüntüleyebildikleri alandır. Ayrıca bu platform üzerinden şikayet, red, onay işlemleri de yapılabilmektedir.
Hizmet sağlayıcısı İYS’ den kontrol ederek hangi alıcının hangi mesajı almak istediğini görebilecek ve alıcının “red” olarak belirtilmiş olduğu iletileri gönderemeyecektir.  Kamunun ise çağrı merkezi üzerinden hizmet vererek şikayetleri görebileceği alandır. Kısacası İYS ile onay alma, reddetme ve şikayetlerin yönetimi sağlanacaktır.
 
Alıcı : Hizmet Sağlayıcıları tarafından iletilen ticari elektronik iletilerin muhatabı olan kişilere alıcı denir.
 

İYS amacı nedir?

 
Bilindiği üzere günümüzde e-posta,sms ve arama kirliliği KVKK’nın yaptırımlarından sonra azalmış olsa bile tamamen bitmemiştir. İYS ile birlikte bunun önüne geçilmeye sağlanacaktır.
 

Peki nedir İYS ve nasıl çalışır.

 
İYS’yi çift taraflı  mekanizma olarak düşünebilirsiniz. Bir tarafı hizmet sağlayıcısı ( şirket) diğer tarafı alıcı ( vatandaş)dır.
 

İYS kayıt olmak zorunlu mudur?

 
E-posta, SMS, sesli arama ve diğer ileti  yöntemlerinden en az birisi ile alıcı’ya ulaşıyorsanız İYS kayıt olmak zorundasınız.  Onay alınmadığı halde ileti yollanırsanız ispat yükümlülüğü hizmet sağlayıcısındadır.
 
İYS’ den onay almadan ileti yollayabilir miyim?
 
İleti yönetim sistemine kayıt edilmeyen iletiler geçersiz sayılacaktır. Yeni bir ileti çeşidi olursa hizmet sağlayıcısı tarafından 3 iş gününde İYS bildirilmesi zorunludur.
 

İYS çalışma sistemi nasıldır?

 
X firması olduğunuzu varsayarsak promosyon, kampanya, pazarlama,hediye, indirim reklamı vb iletileri müşterilerimize istediğimiz şekilde iletebilirken iys ile bunun önüne geçilmektedir. Firma olarak ileti yönetim sistemine tüm ticari iletilerinizi,ne tarz iletim yapacağımızı ve ileti içeriklerini İYS yüklemek zorunlu olacaktır.
 
İYS vatandaşlar için faydası nedir ?
İYS ile vatandaşların ileti kirliliği gidecek vatandaşlar istedikleri iletilere izin verebilecektir. Vatandaşlar bu sayede güven duymadıkları iletileri almak zorunda kalmayacaktır.
 
                         Ortak platform rahatlığı…
 
İYS altyapısı ile birlikte hem hizmet sağlayıcısı hem de alıcı ortak platformu kullanacak ve istenirse alıcılar izinden çıkış haklarını istedikleri zaman kullanabileceklerdir (yani daha önce onay verdikleri iletiyi red de düşürebilirler)
 

İYS’ ye uymayan hizmet sağlayıcısı şikayet edebilir miyim ?

 
Red konumundaki alıcıya ileti yollayan hizmet sağlayıcıları İYS üzerinden şikayet edilebilinir.